SEO оптимизация – от А до Я

SEO оптимизация – от А до Я

Задавали ли сте си въпроса „Защо сайтът ми не се показва на първите позиции в Google“? Отговорът на този въпрос е именно добрата SEO оптимизация на вашия уебсайт

На пръв поглед, терминът SEO (Search Engine Optimization) може да  се сбърка с близкия до него друг термин CEO (Chief Executive Officer), но не, това са две коренно различни неща, след като CEO означава главен изпълнителен директор в дадена организация, докато SEO… за него ще ви обясним подробно в следващите редове. 

Чрез тази статия ще успеете да намерите отговор на въпроса какво е SEO оптимизация и защо трябва да се прилага, както и че всъщност грешка 404 не означава, че сайтът не се нуждае от техническа поддръжка, а именно обратното – той е отлично оптимизиран.

 

Какво е SEO оптимизация?

Абревиатурата SEO е съкращение на Search Engine Optimization и всъщност означава оптимизация за търсещи машини. На практика самият термин възниква през 1991г. със създаването на първия уебсайт. През останалите години продължава да се развива като естествена нужда на собствениците на бизнеси да реализират своя маркетинг чрез оптимизирането на сайтовте им, за да привличат повече потребители или иначе казано по-голям трафик. Основната идея е сайтът да се класира в топ позициите на търсачката, органично, без да плащате за всяко посещение или друго желано действие на потребителя.

Как всъщност работят търсачките?

Работата на търсачките се състои в три стъпки: обхождане, което е етапът на откриване; индексиране, което е етапът на подаване; и класиране, което е етапът на извличане.

Обхождане 

Търсачките изпращат своите уеб роботи или т.н. „паяци“, за да откриват нови страници и да запишат съдържаната информация в тях. Тези роботи също периодично проверяват съдържанието на вече посетени от тях страници, за да видят дали са нанесени някакви променени или са актуализирани по някакъв начин.

Индексиране

Втората стъпка е индексирането или тогава, когато търсачката решава дали ще използва или не съдържанието, което е обходила. В случай, че търсачката сметне откритата информацията за достоверна, тя ще бъде добавена към нейния индекс, който всъщност се използва при крайния етап на класиране. Ако дадена уеб страница не е поставена в индекса, то може би е поради някоя от следните причини:

  • Съдържанието ѝ се счита за дублирано
  • Съдържанието ѝ няма стойност или се смята за спам
  • Съществува проблем при обхождането
  • На страницата или домейна липсват входящи връзки

Класиране

Последната и най-важна стъпка може да се случи само след завършване на предходните две – обхождане и индексиране. Така че, едва след като търсачката е обходила и индексирала даден уебсайт,  той може да бъде включен в класирането с резултати.

Видове SEO оптимизация

Оптимизацията на уебсайт се разделя на два вида. Единият вид оптимизация – On-Page & Оn-Site Optimization се състои от следните стъпки: оптимизация на структурирания код на сайта, оптимизация на бързината на уеб сайта, оптимизация на тейтъли H1, мета заглавия и описания, оптимизация подобряване на използването на платформата от гледна точка на потребителя, оптимизация Crawling budget, сървърна оптимизация, оптимизация архитектура на сайта, оптимизация Redirects, оптимизация наситеност на ключови думи, оптимизация съдържание и оптимизация вътрешно налинкване. 

Вторият вид оптимизацият или т.н. “Off-Page Optimization” от своя страна пък включва почистване на линк профила, добавяне на нови релевантни линкове, оптимизиране на авторитета на сайта и поглед върху анкор текстовете. 

Защо е важно да се класирате в органичните показвания на търсачки като Google?

Главната причина е, че по този начин вие ще увеличите посещаемостта, т.е. трафика на вашия сайт, след като потребителят открие сходен резултат с неговото търсене в SERP (Search Engine Result Page), иначе казано в страницата с органични резултати на дадена търсачка. При добре изграден сайт, с ясна структура и навигация, добра дълбочина и съдържание на страниците, релевантни филтри на категориите и подкатегориите на продуктите, е почти сигурно, че  всеки потребител, придвижващ се в етапите от потребителската фуния, ще се превърне във ваш клиент.

С помощта на нашия екип от специалисти в сферата на маркетинга, постигането на високи позиции в органичното класиране, не е никак трудна и недостижима задача.

Какво правим ние, за да класираме вашия уебсайт органично в топ позициите на търсачката?

Ще ви представим най-общо етапите на SEO оптимизацията без да навлизаме в технически подробности, за да ви спестим натоварването с терминология относно дейности, за които можете спокойно да се доверите на нас. 

  • Процесът на On Page и Off Page оптимизация стартира с анализ на стандартния и съставянето на индивидуален план SEO Roadmap, включващ целите и очакванията от SEO оптимизацията. 
  • Следващата стъпка е техническия одит или задълбочен анализ на вашия уебсайт, който включва доста на брой операции. Основната ни цел с така наречения SEO одит е да открием базовите технически грешки, които посочват страници, редиректи или url адреси, неотговарящи на изискванията на различни търсачки, като Google, Yahoo и др. По този начин вие ще получите яснота относно проблемите в сайта и ще имате възможност да  анализирате силните и слабите страни на бизнеса.  Също така екипът ни ще ви даде яснота относно въпроси, свързани с индексирането на страниците, състоянието на статус кодовете, линк оптимизацията, картата на сайта, каноникал адресите, поправка на редиректите и вътрешното наликване.  При анализа на ключовите думи пък се извършва подробно изследване на сферата и бизнеса и се разширява кръга на релевантните ключови думи, които се очаква да предизвикат трафик в близкото бъдеще. В него задължително е проучването на конкурентите, притежаващи подобни сайтове.

  • Третият етап от On Page и Off Page оптимизация е най-същественият. По време на него продължаваме със още по-задълбочени анализи, включващи проучването на най-подходящите ключови думи. През това време сме отдадени и на това да направим всички необходими оптимизации на изображенията, текстовете и цялостното съдържание  уебсайта. Във втората фаза също изследваме съществуващите линкове в сайта и добавяме нови такива.
  • Последният етап включва анализирането на резултатите от положените усилия. Това е и най-продължителният етап от SEO оптимизацията, тъй като промени в класирането в търсачките могат да бъдат забелязани обикновено след 3 до 6 месеца. 

Предполагаме, че придобихте представа за нашата дейност по SEO оптимизацията, но нека все пак обобщим защо е необходимо да се възползвате от точно тази наша услуга.

Ползи от SEO оптимизация в дългосрочен план

Както вече стана ясно и от по-горните редове най-важното предимство на SEO оптимизацията е способността за привличане на повече потребители и увеличаване на качествения трафик към уебсайта. Всеки един потребител, когато въвежда своето търсене в съответната търсачка, по интуиция посещава сайта, който се нарежда в по-горните позиции на страницата, т.е. този, който най-точно отговаря на потребителското търсене. С оглед на това, когато сайтът ви заеме челни позиции в търсачката, вие всъщност увеличавате и достоверността си. 

На следващо място, но не и по значение, е фактът, че SEO оптимизираният сайт подобрява и потребителското изживяване.

Как ли? Замислете се, всички ние като потребители в Интернет искаме, когато посетим даден сайт с намерението да закупим даден продукт или услуга, да можем максимално бързо и лесно да осъществим целевото действие.

Затова всъщност е във ваши ръце и в частност наши, да превърнем съответния потребител в потенциален клиент с помощта на сайт, който има ясна структура, висок показател на скорост на зареждане и добра навигация, която се разпозва лесно от роботите на търсачките, докато е индексиран от роботите на търсачките.

Нека не забравяме, че съществуването на всеки един бизнес, се обуславя от откриването и задоволяването на потребителските нужди. А всеки потребител, който е удовлетворен от продуктите и услугите на съответния бранд, винаги ще конвертира повторно.

Предимството с най-големо значение – Измерими резултати 

За разлика от инструментите на традиционния маркетинг, в дигиталния маркетинг резултатът от всяко едно решение и всяка една стратегия за оптимизиране може да бъде измерена чрез съответните инструменти. Тази възможност оказва много голямо влияние върху стойността на важни бизнес индикатори като например възвръщаемост от инвестициите (ROI), който неминуемо се увеличава, тъй като вие получавате органичен трафик към вашия сайт, а не такъв, за който сте си платили. Също така с инструментите за проследяване на действията на потребителите във вашия сайт, вие винаги ще бъдете информирани относно проблемите и затрудненията пред тях, ако има такива, и ще можете да актуализирате сайта си, за да отговаря максимално добре на потребителските нужди и изискванията на търсачките.

Това е само част от нашата мисия да създаваме и поддържаме успешни и конвертиращи уебсайтове, чрез които ще изградите неповторим бранд имидж, откроявайки се от конкурентите си.

Ако искате да научите повече за нашата практика по SEO оптимизацията, а и да се възползвате от останалите услуги, които предлагаме с цел да превърнем вашия онлайн бизнес сред един от най-отличаващите се на пазара, то вие сте на правилното място. 

Не се колебайте! Ако желаете ние да се погрижим за вашето бързо изкачване в търсачки, като Google например, се свържете с нас на телефон 0898 807 434 или ни изпратете имейл чрез контактната форма в нашия сайт. Очакваме вашите запитвания!

Share