Какво е Линк билдинг и защо той ни е нужен?

Какво е Линк билдинг и защо той ни е нужен?

      Независимо дали от известно време обмисляте да приложите линк билдинг върху уебсайта си или въобще си нямате и понятие какво означава това, знайте че неговото значение никога не е било на по-високо ниво. Необходимостта от разбиране и прилагане на висококачествени SEO кампании е от съществено значение, ако имате желанието да се състезавате и процъфтявате онлайн и това не изглежда, че ще се промени скоро. 

Ние от Тимаг сме тук, за да ви помогнем не само да вървите в правилната посока, но и как да прескачате от позиция на позиция в класациите. Разделихме пътуването на няколко спирки и ви предлгаме да се изтрелваме в “Линк Билдингленд”.

 

Какво е изграждането на връзки ( линк билдинг ) и защо е важно?

Най-краткото определение за изграждане на връзки или линкове, което можем да ви дадем  е процесът на придобиване на хипервръзки от други уебсайтове към вашите собствени. Хипервръзката или просто “връзка” е начин за потребителите да се движат между страниците в интернет. Търсачките използват връзки за обхождане в мрежата. То включва обхождане на връзките между отделните страници на вашия уебсайт или връзките между цели уебсайтове. Техниките за изграждането на връзки  се различават по трудност, но всички те са инструмент за изпреварване на вашата конкуренция по SEO параметри.

Защо изграждането на връзки е от огромна полза за добра SEO Оптимизация?

За да разберете значението на изграждането на линкове, е важно първо да разберете основите на това как се създават тези връзки, как търсачките ги виждат и какво могат да интерпретират от тях.

Етикет на връзката:  Закотвящи етикет отваря маркерът на връзката и съобщава на търсачките, че връзката към нещо друго предстои да последва.

Местоположение на препратка към линка:  Ref“ означава „препратка към хипервръзка“, а текстът вътре в кавичките показва URL адреса, към който връзката сочи. Това може да бъде уеб страница, адрес на изображение или файл за изтегляне.

Видим / прикрепящ текст на връзката:  Представлява малкото текстово поле, което потребителите виждат на страницата и върху което трябва да кликнат, ако искат да отворят връзката. Обикновено текстът бива форматиран по някакъв начин, за да се отличава от текста, който го заобикаля.Най-често това се случва със син цвят и / или подчертаване, информирайки потребителите, че това е връзка с възможност за кликване.

Затваряне на етикет на връзка:  Подава сигналът за край на връзката към търсачките.

Какво означават връзките за търсачките?

Основните начини, по които търсачките използват връзки са ДВА:

  • За откриването на нови уеб страници.
  • За да се определи доколко една страница трябва да се класира в резултатите.

След като търсачките направят своето обхождане на страници в онлайн пространството, те могат да извлекат съдържанието на тези страници и да го добавят към своите собствени индекси. По този начин те взимат решението дали дадена страница е с достатъчно полезна информация, за да бъде класирана по-добре по съответните ключови думи. По време на самия процес търсачките не само разглеждат съдържанието на страницата, но и броя на връзките, сочещи към тази страница от външни уебсайтове и дали те са качествени. Най-общо казано, колкото по-висококачествени уебсайтове се свързват към вас, толкова по-голяма е вероятността да се класирате по-добре в резултатите от търсенето.

Основната идеята на линковете е че те могат да бъдат разглеждани като вот на доверие за дадена страница заради получените връзки. Всеобща е теорията, че когато някой ви препрати към друг уебсайт, той ефективно ви казва, че това е добър ресурс за Вас. По този начин сякаш се основаваме на обективно даден ни отзив за конкретно нещо от наш близък или познат. 

Допускане на грешки, когато линк билдинга не се извършва от специалист

В последно време окото на търсачката Google хвана така наречената активно “свръх оптимизация” в линк билдинга, която използва непрекъснат уеб спам, който е против политиката на компанията. Тя санкционира класациите на уебсайтове, които се опитват да използват подобни техники, най-често прилагани поради липса на умения, оскъдни познания за SEO Оптимизацията  и желание да се справите сами…

Няколко пъти споменаваме за за „висококачественото линк билдване“ и с причина! Фокусът върху качеството на провеждащите се кампании се увеличава, тъй като Google става все по-усъвършенстван при филтрирането на връзки с ниско качество. Това оказва пряко влияние на SEO, тъй като те трябва да бъдат сигурни, че техниките за изграждане на връзки, които избират акцентират основно върху това качество.


Опция за “nofollow”

Съществува атрибут, който би могъл да се приложи към връзки, които не искате Google да се доверява и придава никакво класиране – коментари в блога, постове във форума, коментари в книгата за гости и т.н. 

Каква полза има Вашия бизнес от Линк билдинга?

Както споменахме по-горе важен сигнал за търсачките  относно класирането е увеличаването на броя на висококачествените връзки (линкове), насочени към вашия уебсайт, което пък би могло значително да увеличи шансовете ви за класиране.

Някои странични ползи на Линк билдинга са: 

  • Изграждане на отношния с подобни влиятелни уебсайтове и блогове във вашата индустрия. 
  • Изпращане на реферален и релевантен трафик, водещо досилно посещаван уебсайт.
  • Изграждането на вашата марка и да ви утвърждаването на авторитета й.

И за да завършим подобаващо Екипът ни иска да се увери, че сте разбрали най-важното – фокусът винаги трябва да е върху качеството, ако се опитвате да успеете в дългосрочен план онлайн.

А него може да откриете като се свържете с Дигитална агенция Тимаг на тел. 0898 807 434 или чрез формата ни за контакт тук

Share